Jordgubbscheesecake med mascarponegrädde



Kakbotten:
220g digestivkex
100g osaltat smör, smält.

Fyllning:
200g färska jordgubbar, ansade och hackade, plus 100-200g extra, delade i halvor att garnera med.
2 dl strösocker
600g fet färskost
2 stora ägg
100g mascarponeost
2 msk florsocker
1 dl vispgrädde

Gör så här:

1.  Lägg bakplåtspapper i botten på springformen. Kör kexen till fina smulor i en matberedare med kniv.

2.  Rör samman kexsmulorna och det smälta smöret i en skål. Häll blandningen i en form och tryck ut den över bottnen. Låt formen stå i kylen i 20-30 min.

3.  Gör fyllningen, blanda jordgubbarna (delade i små bitar) och 1 dl strösocker med 2 msk vatten i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda tills jordgubbarna är mjuka och hälften av vätskan har kokat bort. Låt svalna.

4.  Värm ugnen till 150°C. Använd elvisp och vispa ihop färskosten och resten av sockret på medelhöghastighet tills blandning är slät. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa ordentligt efter varje. Rör ner de avsvalnade jordgubbarna.

5.  Häll smeten i formen. Sätt springformen i en ungs form (vira först in springformen i folie) och häll så pass mycket vatten i ungsformen så att det når upp till 5mm från kanten på springformen. Vattenbadet förhindrar att cheesecaken blir torr.

6.  Grädda cheesecaken i ca 30 min eller tills den känns fast på ytan och bara en aning lös i mitten. Låt cheesecaken svalna till rumstemperatur och låt den sedan stå i kylen 1-2 timmar så att den stelnar.

7.  Använd en elvisp och vispa mascarponen och florsockret på medelhög hastighet tills blandningen är slät. Vispa grädden i en annan skål tills det bildas mjuka toppar och vänd ner den i mascarponeblandningen.

8.  Häll mascarponegrädden över den kylda cheesecaken och bred ut den i ett jämt lager. Låt cheesecaken stå i kylen över natten.

9.  Vid servering, dekorera den med jordgubbar.

 

Lycka till!

Kommentarer
Postat av: ANNAWII ♥

Mums!

2012-05-15 @ 08:32:35
URL: http://annawii.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0