Donuts

 
Har alltid fått för mig att det är svårt att göra egna munkar, men när mamma fick idéen att testa så var jag inte sen på att hjälpa till och sås vårt var det ju faktiskt inte. Först som en bulldeg och sedan bara fylla eller göra håll. Det tar tid och en hel del väntan, men oj så gott.
 
Ingredienser:
2 tsk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1½ dl strösocker
1 nypa salt
150 g mjukt smör
2 ägg
12 dl vetemjöl special
 
Fyllning:
Marsankräm
mjölk
 
Gör så här:
1.Stöt kardemummakärnorna i en mortel och blanda med mjölken, värm tills mjölken är ljumen (ca 37°C)
2. Smula jästen i e bunke och lös upp den i degvätskan.
3. Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg, sedan lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig vetedeg.
4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45-60 minuter.
5.Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, knåda den lätt och dela upp den i 14 bitar.
6. Platta ut varje bit och lägg en klick av vaniljfyllningen i mitten. Nyp ihop kanterna och vänd bullen och forma den rund. Eller om du ska göra munkar med håll; rulla biten rund och stick ett funger igenom mitten och snurra den runt fingret så att du får ett ganska stort håll.
7. Jäs dem under bakduk i ca 45 minuter.
8. Värm upp oljan i en sjup, tjockbottnad kastrull. Oljan är tillräckligt varm när en ljus brödbit blir gyllene efter ca 1 minut (eller vid 180°C).
9. Lägg försiktigt ner ett par munkar i taget i den varma oljan och fritera dem tills de är gyllene (ca 1 minut per sida).
10. Lät munkarna rinna av några sekunder på hushållspapper och vänd dem sedan i strösocker medans de fortfarande är varma (detta för att sockret ska fastna).
 
Lycka till!

Kommentarer
Postat av: Karin O

Dör vad gott:D

Svar: det var ruskigt gott och kul med hemmagjorda!
Annica

2013-02-02 @ 11:15:07
URL: http://kakansemlanoliven.se/
Postat av: Emma

mummsie!!

Svar: yummi, yum!
Annica

2013-02-03 @ 10:35:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0