Elderflower

 
Har ju helt glömt att blogga om flädersaften. I söndags när vi kom hem efter en härlig midsommarhelg så var jag och mamma ute och plockade fläderblommor. Så idag har flädersaften ståt i kylskåpet i 5 dagar (doftar underbart gott) och idag är det dags att tappa upp den på flaskor. Flädersaft är verkligen sommar och det bästa är att man kan plocka fram en flaska ur frysen mitt i vintern och minnas den underbara sommaren, värmen och doften. 
 
Du behöver
50-60 stora fläderblommor
2 kg socker
3,5 liter vatten
4 citroner
60 g citronsyra
 
Gör så här
1. Plocka fläderblommorna som växer långt i från trafikens avgaser. Klipp bort de gröna stjälkarna och se till att ingen ohyra följer med.
2. Tvätta citronerna, torka dem och skiva dem tunt.
3. Varva fläderblommorna, citronskivorna och sockret i en stor plasthink.
4. Koka upp vattnet och lös upp citronsyran i det kokande vattnet. Häll det sedan över blomorna och rör om väl. Lägg en handduk över och låt stå svalt i 4-5 dagar. Tänk på att röra om då och då.
5. Häll allt i en silduk och låt det självrinna i en eller två timmar.
6. Fyll saften i flaskor. Det går alldeles utmärkt att frysa in (tänk då på att inte fylla ända upp då saften utvidgar sig när den fryser).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0