Recept- Brödet



26g jäst
2 msk olja
6 dl vatten
1 tsk salt
ca 1 liter vetemjöl (jag hade 5 dl grovmjöl & 5dl vanligt mjöl).

Pensling: Vatten.

Smula ner jästen i matberedare eller degbunke. Värm vattnet och oljan tillsammans tills det är fingervarmt (ca 37°C).
Häll lite av spadet över jästen och rör om så att jästen smälter. Tillsätt då resten av spadet, salt och det mesta av mjölet. Spar ca. 1 dl till utbakning. Arbeta sedan degen 3-5min.
Lägg sedan på en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i 30-40min (till dubbelstorlek).
Arbeta sedan degen någon minut så att den samlas ihop.
Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord, knåda den med resten av mjölet tills den är blank och inte fastnar på händerna.
Dela då degen i två lika stora delar.
Platta till dem och rulla ihop till en rulle (man får bättre högd på det sättet). Lägg sedan ner "rullen" i en smörad avlång bakform. (då tryckte jag på lite solrosfrån på limporna).
Täck sedan formarna ed bakduk och låt jäsa i 30-40min.

Gräddning:
Ställ formarna på gallret på botten av ugnen. Grädda i 200°C, 15 min. Flytta upp gallret en fals och grädda yterligare 15 min. Pensla brödet med lite vatten innan de tas ur ugnen.

Lycka till nu!
Nicki

Kommentarer
Postat av: Sarah

Ska baka med en gång! :)

2009-08-21 @ 23:22:21
URL: http://tana94.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0