Jordgubbscheesecake med mascarponegrädde





100g osaltat smör, smält.
Fyllning:
200g färska jordgubbar, ansade och hackade, plus 100-200g extra, delade i halvor att garnera med.
2 dl strösocker
600g fet färskost
2 stora ägg
100g mascarponeost
2 msk florsocker
1 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Lägg bakplåtspapper i botten på springformen. Kör kexen till fina smulor i en matberedare med kniv.
2. Rör samman kexsmulorna och det smälta smöret i en skål. Häll blandningen i en form och tryck ut den över bottnen. Låt formen stå i kylen i 20-30 min.
3. Gör fyllningen, blanda jordgubbarna (delade i små bitar) och 1 dl strösocker med 2 msk vatten i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda tills jordgubbarna är mjuka och hälften av vätskan har kokat bort. Låt svalna.
4. Värm ugnen till 150°C. Använd elvisp och vispa ihop färskosten och resten av sockret på medelhöghastighet tills blandning är slät. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa ordentligt efter varje. Rör ner de avsvalnade jordgubbarna.
5. Häll smeten i formen. Sätt springformen i en ungs form (vira först in springformen i folie) och häll så pass mycket vatten i ungsformen så att det når upp till 5mm från kanten på springformen. Vattenbadet förhindrar att cheesecaken blir torr.
6. Grädda cheesecaken i ca 30 min eller tills den känns fast på ytan och bara en aning lös i mitten. Låt cheesecaken svalna till rumstemperatur och låt den sedan stå i kylen 1-2 timmar så att den stelnar.
7. Använd en elvisp och vispa mascarponen och florsockret på medelhög hastighet tills blandningen är slät. Vispa grädden i en annan skål tills det bildas mjuka toppar och vänd ner den i mascarponeblandningen.
8. Häll mascarponegrädden över den kylda cheesecaken och bred ut den i ett jämt lager. Låt cheesecaken stå i kylen över natten.
9. Vid servering, dekorera den med jordgubbar.
Mums!